A scientific deep dive into the issues of meat

–  nutrition, health and sustainability

Kjøtt har vært et hett tema det siste året, og er ventet å være omdiskutert også i 2020.  

MatPrat/Opplysningskontoret for egg og kjøtt og Animalia inviterer derfor til heldagsseminar for å belyse ulike sider av forskning på kjøtt, ernæring og bærekraft.  

Seminaret vil gi et faglig dypdykk i sentrale temaer knyttet til kjøtt, helse og bærekraft, og er for fagpersoner innen helse og bærekraft.   

På programmet står flere internasjonalt anerkjente foredragsholdere, og seminaret vil derfor foregå på engelsk. Blant annet får vi høre:
Professor Arne Astrups foredrag «What evidence can we trust? The role of dairy, meat and eggs in a healthy and sustainable diet», dr. Martin Scholten om «How can the use of natural resources for food production be optimised to ensure food security? And what role can livestock play?», professor emeritus Donald Laymans foredrag «Optimizing protein in a carbohydrate world» og dr. Brad Ridoutt om «Navigating the minefield of sustainable diet studies and claims».
I tillegg vil Nasjonalt råd for ernæring ved professor Liv Elin Torheim (OsloMet) fortelle om hvordan de vurderer kjøtt sin rolle i et sunt kosthold, forskningsleder Audun Korsæth vil gi sin vurdering av bærekraftig matproduksjon i norsk kontekst, og professor Rune Blomhoff vil fortelle om arbeidet med utvikling av kostråd som integrerer bærekraft i nye nordiske næringsstoffanbefalinger.

 

Seminaret vil foregå på engelsk.   

  

A scientific deep dive into the issues of meat

–  nutrition, health and sustainability

Tid: 22. april kl. 09:00-16.15 (frokost og registrering fra 08.15)

Sted: OsloMet, Pilestredet 48, Eva Balkes Hus, Gerd Wangs auditorium 

Påmeldingsfrist: 1. april 

Seminaravgift: Seminaret er gratis.  

 

Informasjon

Tid
Onsdag 22. april 2020 kl. 09.00 - 16.15
Påmeldingsfrist
Onsdag 1. april 2020 kl. 23.00

Påmeldingsfrist

Påmeldingsfristen er passert, det er ikke lenger mulig å melde seg på.

A scientific deep dive into the issues of meat

–  nutrition, health and sustainability

 

Program

Moderator: Editor in Chief Nina Kristiansen, ScienceNorway (forskning.no)

  • What evidence can we trust?

    The role of dairymeat and eggs in a healthy and sustainable diet 
    Professor Arne Astrup
    Head of Department, Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen 

  • Meat in a healthy diet – opinions of the Norwegian Nutrition Council

    How does the Norwegian Nutrition Council view nutritional aspects of meat, its effect on health, and its role as part of a healthy diet?
    Professor Liv Elin Torheim 
    Deputy Chair, Norwegian Nutrition Council / Department of Nursing and Health Promotion, OsloMet – Oslo Metropolitan University

  • The role of livestock and fish in future food production systems

    A global perspective on animal based food production and sustainability 
    Dr. Martin Scholten
    Director Animal Sciences, Wageningen University & Research 

  • Optimizing protein in a carbohydrate world

    How to balance the "trilemma" of nutrition needs, environmental concerns, and agriculture production methods while maintaining dietary protein quantity, quality and meal distribution
    Professor Emeritus Donald Layman
    Department of Food Science and Human Nutrition, University of Illinois at Urbana Champaign 

  • Health and nutrition: news, fake news, and uncertain news

    Using an independent review of the EAT-Lancet report to take a critical look at how study design, evidence, and statistical uncertainty can affect the conclusions of population health projection from nutritional interventions. 
    Dr. Francisco Zagmutt
    Managing Director, Epix Analytics 

  • Sustainable food production on Norwegian resources: what can we produce where?

    Potentials, limitations and implications for food security 
    Dr. Audun Korsæth
    Head of Department for Agricultural Technology and Systems Analysis, Research Professor, Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO) 

  • Navigating the minefield of sustainable diet studies and claims

    Sensible comparisons and reliable indicators in evidence based diets. 
    Dr. Brad Ridoutt
    Principal Research Scientist, The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) 

  • Revision of the Nordic Nutrition Recommendations

    Development of food-based dietary guidelines integrating health and sustainability
    Professor Rune Blomhoff
    Department of Nutrition, University of Oslo / Project leader of the NNR2022 committee

A scientific deep dive into the issues of meat

–  nutrition, health and sustainability

Ved spørsmål om arrangementet, benytt skjemaet nedenfor

 

{{ forms.contact.errors.get('name') }}
{{ forms.contact.errors.get('email') }}
{{ forms.contact.errors.get('message') }}
{{ forms.contact.errors.get('recaptcha_token') }}