Klauvhelse skal dokumenteres ved livdyrsalg

Informasjon

Tid
Fra onsdag 8. september 2021 kl. 09.30
Til torsdag 9. september 2021 kl. 16.30
Påmeldingsfrist
Torsdag 12. august 2021 kl. 01.00
Ledige plasser
Fullt

Målgruppe: først og fremst personer som ønsker å starte opp med klauvskjæring, men også produsenter som allerede beskjærer i egen besetning og ønsker å dokumentere egen klauvhelse i klauvstatus.

Det er viktig at alle som skal bli klauvskjærere setter seg inn i opplæringsplanen til Norsk klauvskjærerlag og vi oppfordrer alle til å melde seg inn i laget. Informasjon om opplæring og innmelding er her: https://www.animalia.no/no/Dyr/storfe/slik-tilrettelegger-du-for-klauvskjaring/info-om-norsk-klauvskjarerlag-nokl/

Påmeldingsskjema

Kursavgift kr. 6 200,- faktureres i forkant av kurset.

Vi har reservert enkeltrom på Clarion Collection Hotel Astoria i Hamar. Pris kr 1 045 pr natt inkl frokost og et varmt kveldsmåltid (kl 18-20). Merk av i påmeldingsskjemaet om du ønsker å reservere rom. Rommet kan avbestilles uten kostnad inntil en måned før kursstart 

 

Informasjon

Tid
Fra onsdag 8. september 2021 kl. 09.30
Til torsdag 9. september 2021 kl. 16.30
Påmeldingsfrist
Torsdag 12. august 2021 kl. 01.00
Ledige plasser
Fullt

Aktiviteten er fulltegnet og det er ikke mulig å registrere seg

Program grunnkurs klauvskjæring 8.-9. september

 

Kursprogram PDF

Det kan bli små endringer i programmet

  • 8. september — Teori før lunsj, beskjæring av slakteklauver etter lunsj

  • 09:30-09:45

    Kaffe. Praktiske opplysninger og presentasjon av deltakerne/ÅMS

  • 09:45-11:15

    Anatomi og fysiologi. Normale og avvikende klauvformer. Beskjæring av normale klauver og avvikende klauvformer. Utstyr. /ÅMS, SOLO

  • 11:15-11:25

    Pause

  • 11:25-12:15

    Nordisk klauvatlas.

    Hornvekstrelaterte klauvlidelser. Diagnostikk, behandling og forebygging. Vurdering av prognose. /ÅMS

  • 12:15-13:00

    Lunsj

  • 13:00-17:30

    Demonstrasjon av utstyr. Beskjæring av slaktebein. Korrigerende beskjæring. Bruk av hovkniv og visiteringstang. Bedømmelse før og etter kløyving Beskjæring med klauvfres for de som skal starte opp med klauvskjæring/SOLO, ÅMS

  • 9. september — Teori før lunsj, beskjæring av kyr og slakteklauver etter lunsj.

  • 08:30-09:00

    Oppsummering fra gårsdagen, diskusjon rundt bilder/ÅMS, SOLO

  • 09:00-09:10

    Demonstrasjon av klauvapp og informasjon om innrapportering/ÅMS

  • 09:10-09:20

    Pause

  • 09:20-10:20

    Infeksiøse klauvlidelser, diagnostikk, behandling og forebygging inkl. vask og desinfeksjon av klauver/ÅMS

  • 10:20-10:30

    Pause

  • 10:30-11:00

    Bransjeretningslinjer for smittesikker livdyrformidling. Livdyrattest. /ÅMS

  • 11:00-11:45

    Forebyggende klauvhelsearbeid. Samarbeid med veterinær. Opplæring og sertifisering av klauvskjærere/ÅMS, SOLO

  • 11:45-12:15

    Informasjon om Norsk klauvskjærerlag. Klauvskjæringspraksis – gode tips. Holdninger. HMS. Dyrevelferd ved driving og klauvskjæring. /SOLO

  • 12:15-13:00

    Lunsj

  • 13:00-16:30

    Beskjæring på levende dyr. Inspeksjon av klauvform før beinet løftes. Vask og inspeksjon av klauvspalten. Korrigerende beskjæring og lokalbehandling av det vi finner. Beskjæring av slakteklauver m. fokus på lokal behandling: Utskjæring, kloss/sko og bandasjering av DD og såleknusning/SOLO, TL, ÅMS

  • Kursleder: Åse M Sogstad, Helsetjenesten for storfe
    Klauvskjærerinstruktører: Stein Ove Løken, Trond Løfaldli (?)

Kontaktskjema

{{ forms.contact.errors.get('name') }}
{{ forms.contact.errors.get('email') }}
{{ forms.contact.errors.get('message') }}
{{ forms.contact.errors.get('recaptcha_token') }}